Kerana ALLah

Monday, September 22, 2008

Kita Islam yang macam mana ?


Saya bersyukur dan rasa cukup bertuah kerana lahir dari kedua ibubapa muslim, membesar di persekitaran muslim (walaupun lahir aja di kampung, tapi membesar di estet dan masuk kejap sekolah cina) ..

Namun setakat ini masih tak mampu menjalankan suruhan agama 100%. Paling tidak masih belum pergi haji, sedangkan boleh usaha kalau hendak. Alasan kuota yang ditetapkan masih lambat lagi mungkin boleh menjadi hujah di dunia, tapi belum tentu di akhirat boleh dterima.

Selain tu, bab maksiat ringan masih belum mampu dikawal.. dalam bulan puasa ni pun belum tentu dapat kawal mata kalau ada awek seksi cun yang melintas. Kalau nenek tua pakai seksi tu mungkin la boleh pandang ke lain.

Cuma sayangnya, masih ada di kalangan muslim hari ini menganggap hukum agama itu suatu yang boleh dibuat pilihan. Nak ikut atau tak nak ikut. Kalau tak nak ikut atas dasar malas (contoh malas ke surau) itu masih normal bagi masyarakat kita, terutama yang muda.. (sebab dalam filem/drama pun tunjuk imej surau masjid ni untuk orang tua dan pencen aja)

Tapi apa agaknya isi sebenar hati mereka bila mempertahankan ketidak-patuhan (amboi, susah nak sebut) mereka sebagai hak peribadi. Contoh, tak nak sembahyang, tak mahu puasa, tak keluarkan zakat, pergi kelab malam atau lain-lain yang seumpamanya .. Adakah hukum ini memberikan ruang pilihan..nak buat boleh, tak nak buat pun boleh ..

Setakat ni saya masih kurang selesa berkawan dengan golongan seumpama ini.Bukan sebab alim, tapi takut terikut-ikut.. iye la ..paham-paham la kalau membesar di estet..kawan dengan bebudak india, sekolah kawan dgn bebudak cina.. kalau tambah lagi kawan dengan geng Islam liberal.. nanti apa yang tinggal ? dah la nak mengaji pun liat, nak ke surau masjid jarang-jarang..

entah la ..mungkin mereka dah buat keputusan awal-awal ..untuk jadi ahli neraka daripada jadi ahli syurga .. saya ni, jangankan masuk syurga, dapat bertenggek tepi pintu syurga pun jadi la, dapat jadi khadam tukang lap lantai kat syurga pun tak pe ..asal tak masuk neraka sudah ..

1 comment:

hafiz said...

bro. buku islam yang tak perlu ikut islam memang takda.