Kerana ALLah

Wednesday, May 21, 2008

MENANTI SINAR MALAYSIA BARU


Kita sedang menantikan perubahan besar dan baik berlaku dalam kepimpinan dan pemerintahan Malaysia. Perubahan besar dan baik ini bermaksud kita mahukan negara ini dipimpin oleh pemimpin yang benar-benar berkhidmat untuk rakyat dan sistem pemerintahan yang menjamin kebajikan dan kepentingan rakyat.

Pemimpin yang hadir menjelang pasca pilihanraya ke-12 baru-baru ini memberi harapan baru kepada seluruh rakyat negara ini. Sejak lebih setengah abad negara ini dipimpin oleh mereka yang mementingkan diri dan kroni, maka kini kita harapkan kepentingan dan kebajikan rakyat rakyat akan mendapat pembelaan sebaiknya.

Kita juga sentiasa mengharapkan keadilan, ketelusan , kejujuran dan kemesraan sistem pentadbiran kerajaan. Jentera kerajaan perlu berlaku jujur dengan semua pihak. Sikap adil, jujur dan telus bukan bermaksud setiap rakyat perlu dilayan sama rata, tapi dilayan sesuai dengan kedudukan dan keadaan masing-masing.

Rakyat yang berpendapatan RM1,500 sebulan tentu perlu diberi bantuan dan layanan berbeza dengan rakyat yang berpendapatan RM15,000 sebulan. Rakyat juga perlu bersikap adil jika mahukan pemerintah bersikap adil. Contoh paling mudah adalah pendapatan RM1500 tentu dikenakan cukai lebih rendah berbanding pendatan RM15,000, manakala bantuan diberikan kepada rakyat berpendatan RM1,500 juga lebih berbanding rakyat berpendatan RM15,000.

Jelasnya, keharmonian dan kesejahteraan dalam negara perlu pemahaman dan kerjasama timbal balas antara pemerintah dan rakyat. Pemerintah perlu jujur dan menjelaskan rasional, justifikasi dan keperluan bagi setiap tndakan yang diambil. Ketelusan dan kejujuran bukan bermaksud menarik balik keistimewaan sesetengah pihak, tapi menjelaskan rasional dan keperluan keistimewaan yang diberi.

Mungkin konsep pembelaan berdasarkan kaum perlu diubahsuai kepada pembelaan berdasarkan taraf hidup. Sebagai contoh, jika sebelum ini tender kerajaan diberi berdasarkan kepentingan bumiputera, mungkin kali ini diberi berdasarkan taraf dan kedudukan kontraktor. Kontraktor kecil dan bermodal rendah mungkin boleh diberi keistimewaan tertentu untuk membantu kemajuan mereka. Sudah tentu ini lebih dihargai berbanding memandang taraf bumiputera semata-mata, sedangkan realitinya kerja di'libaba'kan dan mengundang isu kronisme dalam pemerintahan.

Begitu juga pada aspek penjualan rumah dan hak pemilikan syarikat. Jika sebelum ini kuota tertentu diberi kepada bumiputera semata-mata, kini mungkin boleh dipinda kepada memberi hak kepada koperasi yang dianggotai oleh mereka berpendapatan rendah. Mungkin konsep dan mekanisme baru perlu difikirkan, namun ia adalah relevan dengan konsep negara pada hari ini.

Ini bukan bermaksud menerima pakai Malaysia untuk Malaysia, tapi lebih kepada modifikasi Malaysia Berkebajikan. Malaysia yang mengutamakan kebajikan dan keharmonian hidup setiap rakyat, tanpa mengira asal agama, bangsa dan keturunan.

No comments: