Kerana ALLah

Tuesday, September 28, 2010

keistimewaan atau perlindungan

isu keistimewaan melayu kini sudah dihangatkan sebagai isu politik dan perkauman. namun, semua pihak sewajarnya melihat hakikat dan realiti dengan rasional dan matang.

penjajahan yang cukup lama dan menjangkau ratusan tahun telah memisahkan masyarakat dan kaum. ia sengaja dilakukan oleh penjajah untuk memudahkan cengkamannya.

menjelang kemerdekaan, baru ramai sedar akan tahap dan kedudukan ekonomi masing-masing. DEB secara rasionalnya dilancarkan untuk merapatkan jurang perbezaan ini.

namun, setelah puluhan tahun, objektif asal masih tidak dicapai dan menimbulkan pelbagai polemik. semua harus akur isu jurang ekonomi perlu ditangani.

tidak ke mana si kaya jika si miskin merusuh dan menjarah di jalanan.

mungkin seharusnya tahap jurang ekonomi perlu ditangani atas nama ekonomi dan kemiskinan, bukan lagi kaum. oleh itu, semua perlu akur dan rasional untuk memastikan keharmonian masyrakat.

cuma, jika sudah menjadi hakikatnya, ada kaum tertentu yang majoritinya masih miskin, janganlah disebut sebagai perkauman.. boleh la diwujudkan dasar perlindungan untuk masykt miskin.. dengan kuota dan sebagainya.. tentu tak kena jika disebut keistimewaan pula..

No comments: